Coq au vin
De mult vreau sa incerc varianta asta de pui la cuptor. M-am apucat eu sa caut pe net reteta si am dat peste o mie de variante, fiecare originala si excelenta :) Asa ca am renuntat sa mai urmaresc fidel o reteta anume si am folosit ce am crezut eu de cuviinta. Pot sa va spun cu mana pe inima ca a iesit delicios iar mirosul....mmmm....nu poate fi exprimat in cuvinte...:)
Ingrediente:
un pui de vreo 2 kg
2 pahare de vin (alb am pus eu)
2-3 cepe
cateva felii de bacon
3-4 catei de usturoi
2 morcovi
cateva ciuperci
sare, piper
cimbru, foi de dafin
Preparare:
Puiul se spala, se sterge cu un servetel si se freaca cu sare grunjoasa. Se presara pe el si in el piper si cimbru. Se incinge ulei intr-o tigaie incapatoare si se prajeste puiul pe toate partile pana cand prinde o frumoasa culoare aurie. Acest procedeu va ajuta la pastrarea sucurilor in interiorul puiului. Se prajesc un pic si feliile de bacon.
Asadar, puiul rumenit se pune intr-o tava in care se adauga si morcovii taiati fasii sau rondele, ceapa bucati, usturoiul zdrobit, ciupercile felii, foile de dafin, vinul si un pahar de apa. Se sareaza si legumele si se inveleste puiul in feliile de bacon (care la final s-au strans de n-a mai ramas nimic din ele). Se acopera tava cu folie de aluminiu si se pune la cuptor la foc mediu unde se tine 1ora dupa care se mai tine inca 30min-1h fara folie pana cand se rumeneste bine.
Mirosea ametitor incat nici pozele nu au iesit bine :)))
Comentarii
Dar ce ati preparat nu a fost coq au vin...
A fost o pasare cu vin...
Daca vreti, si aveti rabdare, reteta originala o gasiti la:
http://arta-culinara-romaneasca.blogspot.com/2009/10/coq-qu-vin.html
pofta buna
astept reactii...
E adevarat ca asa cum ii spune si numele, reteta originala este preparata cu cocos.
Dar la fel de adevarat este si ca exista o multime de variatiuni in functie de zona (mai ales la tipul de vin) si ca in mare parte din retete se foloseste pui.
In rest, eu zic ca reteta este cam la fel cu cea facuta de mine...oricum, de bun a fost tare bun
Vinul trebuie să fie roşu, tip Burgundia. Se gaseşte şi la noi.
Podgoria Jidvei sau Blaj.
Apoi mai discutăm...
Spun asta, pentru-că eu am încercat diferite variante.
La mulţi ani
Intre timp, la masa de revelion, am mai facut o tura, tot din pui dar cu vin rosu si este adevarat, mi-a placut mai tare...
Urmatorul cocos de tara pe care il prind e ca si gatit