Experiment: Pate de ficat
Imi place la nebunie pateul de ficat facut in casa...cred ca e o chestie din copilarie, cand imi facea bunicul pate frecat cu unt si mi-l dadea pe paine prajita, cu un ceai fierbinte cu multa lamaie si miere.Avea o metoda speciala de a-l face foarte foarte fin pe vremea cand nu existau roboti de bucatarie, blendere si alte minuni: il dadea printr-o sita foarte mica, de 3-4 ori, pana cand devenea o crema extrem de fina. Din cauza asta eu nu am mai facut apoi pate pentru ca am ramas cu ideea ca e nevoie de multa munca ca sa iasa cum trebuie :)
Si zilele trecute mi-a venit pofta sa fac pate...asa ca am dat un search pe google si am gasit doua retete care mi-au inspirat incredere maxima: asta si asta. Dar nu m-am putut hotari pe care sa o fac, asa ca dintr-o caserola de 500g de ficat le-am facut pe amandoua :)
Varianta nr. 1
Ingrediente:
250g ficat de pasare
2 oua
1/2 pachet unt
lapte
piper boabe
o foaie de dafin
cimbru
sare
Preparare:
Se fierbe ficatul in lapte cat sa-l acopere, impreuna cu piperul, cimbrul si foaia de dafin. Atentie, fara sare la inceput pentru ca se intareste! Se scurge si se amesteca cu galbenusele de oua fierte tari, sare si unt si se transforma in pasta cu ajutorul unui blender. That's all :)
Varianta nr. 2
Ingrediente:
250g ficat de pasare
1/2 pachet unt
1 catel de usturoi
busuioc
piper
sare
50g stafide
vin cat sa acopere stafidele (rosu la mine)
smantana dulce
Preparare:
Se prajeste ficatul in untul respectiv si spre final se adauga usturoiul. Intre timp se pune vinul peste stafide si se fierb 1-2 minute pe foc.
Se pune tot (grasime, ficat, usturoi) intr-un vas, se adauga restul ingredientelor dupa plac, vinul scurs din stafide (eu am pus si jumatate din cantitatea de stafide) si se paseaza la blender. Cu restul stafidelor se poate orna movilita de pate (daca mai ramane).
Verdict:
Prima varianta aduce foarte mult cu gustul pateului din copilaria mea. A doua varianta este mai dulce (asta pt ca am pasat si stafidele in compozitie). Poate mi s-au mai schimbat gusturile intre timp, poate m-am mai schimbat si eu, ce pot sa zic este ca in mod categoric o sa mai fac pate cu stafide si vin! :))
PS: si o sa ii duc si bunicului sa guste! :D
Comentarii
Nici nu se compara cu cel cumparat...de fapt, amandoua retetele sunt delicioase, una e mai clasica, una mai "moderna"
Parintii nostri stiau ei ce stiau :)
Sa stii ca nu e deloc greu de facut...data viitoare o sa incerc si eu cu porto, s-ar putea ca intr-adevar sa-i dea o aroma deosebita