Cartofi "prajiti" la cuptor / Baked French Fries
For english version, scroll down the page
Cred ca v-am mai zis de 100 de ori ca nu prea fac prajeli. In primul rand sunt grele, nesanatoase, in al doilea rand mi se pare ca dureaza mult sa faci o cantitate decenta pentru ca trebuie sa stai mereu dupa tigaie sa intorci carnea/cartofii, apoi miroase in toata casa o zi intreaga si nu in ultimul rand se consuma o gramada de ulei.
Dar dupa ce am incercat de vreo 3-4 ori diverse variante de snitele la cuptor care nu m-au satisfacut deloc pentru ca se usuca prea tare (am variat cantitatea de ulei, faina versus pesmet, foc mic versus foc mare etc) - astept propuneri btw - eram cam sceptica cu cartofii prajiti. Ei bine, mi-am luat inima in dinti si am ales din gramada de retete de pe net una simpla de pe Allrecipes la care am mai facut mici ajustari.
Au iesit super buni! Pe cuvant! Singura lor problema este ca si aici ies putini pentru ca trebuie facuti in strat subtire ca sa se rumeneasca uniform. Macar nu stai langa ei! :D
Ingrediente:
2-3 cartofi taiati bastonase ca cei pentru prajit
boia de ardei dulce sau iute
3 linguri de ulei
sare
in reteta mai pun ei si praf de usturoi, ceapa si chilli...dupa mine nu mai seamana a cartofi prajiti dar fiecare cu gusturile lui...eu am facut un sos cu iaurt, usturoi si mustar alaturi si a fost suficient
Preparare:
Cartofii taiati nu foarte gros se ung bine cu restul condimentelor si cu uleiul. Se pun in tava in strat subtire pe hartie de copt si se dau la cuptor. Eu am dat focul mic de teama ca nu se vor face. I-am tinut in jur de 30 min timp in care i-am mai intors de vreo 2 ori si apoi am dat focul mai mare ca sa se rumeneasca, vreo 10 minute.
I-am mancat intr-o shaorma de casa despre care va povestesc zilele urmatoare :D
Ingredients: 2-3 potatoes, paprika, 3 tbs sunflower oil, salt
Method: Cut potatoes into wedges. Mix sunflower oil, paprika and salt together. Coat potatoes with the mixture and place on a baking sheet. Bake for 30 minutes on low temperature then for another 10 minutes on high temperature. Turn them over 2-3 times during the process.
Comentarii
Noua ne-au placut foarte tare...
Pup.
Ma bucur ca v-au placut!
stiam de reteta asta,dar avea in plus malaiul presarat pe cartofi.....ii face mai uscati,mai crocanti,zice-se.
Am vazut si eu varianta cu malai dar mie nu prea imi place pe snitele de exemplu, asa ca m-am gandit ca n-o sa-mi placa nici pe cartofi.
Tocmai azi am mai facut o tura, o tava plina, exact cum am scris aici, si au fost excelenti, nu ma puteam opri din mancat :D
- dureaza mai mult
- sunt la fel de "sanatosi" ca si cei facuti in tigaie. odata ajuns uleiul la 60 de grade celsius devine "rau" pt noi
avantaje:
- nu stai sa-i intorci
- consumi mai putin ulei
- poti sa pui mai multe tavi una peste alta in cuptor si sa reduci astfel timpul per total
eu sunt de parere ca daca tot mananci cartofi prajiti sa-i faci cum sunt mai gustosi(in grasime de rata spre ex) dar sa-i mananci cat mai rar.
La dezavantaje insa te contrazic: la partea cu durata ai dat tu raspunsul corect: mai multe tavi odata. Iar de temperatura uleiului eu cred ca trebuie sa ne facem mai mari griji la prajit unde temperatura chiar e mare.
Concluzia mea e ca pe astia o sa ii fac sigur mai des de 1/an :)